Συστατικά

Αρχική/Συστατικά
Συστατικά 2017-08-19T19:51:04+00:00

poltos Στο δέρμα:

 • Προσφέρει γρήγορη και ορατή σύσφιξη της επιδερμίδας.
 • Μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης (κύριο όφελος)
 • Έχει αποδειχτεί η αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης δράση του.

Το πιο πολύτιμο από τα προϊόντα της κυψέλης, το πιο δύσκολο να συλλεχθεί, το πιο ακριβό. Ο Βασιλικός Πολτός είναι το πρώτο στην κορυφή των φυσικών  συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθάει στη απόκτηση και αποκατάσταση της υγείας  του οργανισμού. Ο κατάλογος με της δράσης του σε βρώσιμη μορφή είναι μακρύς. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο σε αυτές που ενδιαφέρουν ως προς την άμεση εφαρμογή του στο δέρμα. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα στο Β.Π. σε επαρκείς αναλογίες. Από τα 29 αμινοξέα που έχουν προσδιοριστεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ. Είναι χαρακτηριστική η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: Β1, Β2, Β3, Β4, Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε. Τα κύρια μέταλλα που περιέχει είναι: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn, με μια ισχυρή επικράτηση του καλίου. Ο Βασιλικός Πολτός είναι πλούσιος σε ακετυλοχολίνη και σφαιρίνη. Η Ακετυλοχολίνη (περισσότερο από 1 mg / g) διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σε εφαρμογή στο δέρμα βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση και συνεπώς οξυγόνωση του ιστού.

propoli

Το θαυμαστό προϊόν συλλογής των μελισσιών και το πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό.  Η ma.beez το συλλέγει από τα μελίσσια της με ειδικό τρόπο και το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της, γνωρίζοντας τις ανεκτίμητες ιδιότητές του. Η χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς λόγους ήταν διαδεδομένη σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Σήμερα δεν υπάρχει η πληροφόρηση που τους αξίζει σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κι ούτε γίνεται η εκμετάλλευση τους σε μεγάλο βαθμό, ειδικότερα στη χώρα μας, παρόλο που ζούμε σε ένα βοτανικό παράδεισο.

Επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης

Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων. Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό. Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι μερικές από τις ουσίες που δίνουν στην πρόπολη τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και στον επιχείλιο και ζωστήρα έρπη.
Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, που είναι απαραίτητα κύτταρα για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.
Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων).
Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους.
Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

meli

Ένα εντελώς ακατέργαστο προϊόν μιας επίπονης φυσικοχημικής διαδικασίας και μια πλήρης τροφή. Η μέγιστη διατροφική αξία του μελιού δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν. Η θρεπτική αξία της άμεσης εφαρμογής του στην επιδερμίδα είναι το ίδιο αδιαμφισβήτητη.

Συστατικά του μελιού Τα συστατικά του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του, αλλά κατά μέσο όρο είναι:

 • Νερό 17%
 • Φυσικά σάκχαρα 79,5%
 • Βιταμίνες: Α, β-καροτένιο, θειαμίνη Β1, Β2 Ριβοφλαβίνη, Β3 Νιασίνη, Β5 Παντοθενικό οξύ, Β6 πυριδοξίνη, Βιοτίνη B8, B9 φολικό οξύ, C, D, E, K
 • Μέταλλα: ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, ενώσεις θείου, φωσφόρου, ψευδαργύρου
 • Αμινοξέα
 • Αντιοξειδωτικά

Το μέλι περιέχει πολλές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως φλαβονοειδή και άλλα φαινολικά συστατικά, πεπτίδια, ένζυμα (π.χ. καταλάση), οργανικά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει αποδειχτεί ότι κατέχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση κι αυτό οφείλεται στην την υψηλή συγκέντρωση των σακχάρων του, στο χαμηλό pH, αλλά και στην  περιεκτικότητα του σε αντιμικροβιακές ουσίες. Το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών βλαβερών μικροοργανισμών: στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, λυστέρια, κ.α.

Συστατικά: Η πλήρης χημική σύσταση του κεριού της μέλισσας είναι άγνωστη. Ουσίες που έχουν αναγνωριστεί είναι:

 • Λιπαρά οξέα
 • Υδρογονάνθρακες
 • Διάφοροι εστέρες

Ιδιότητες του κεριού σχετικά με την εφαρμογή του στην επιδερμίδα είναι:

 • Μαλακτικές
 • Αντισηπτικές
 • Επουλωτικές
 • Αντιφλεγμονώδεις
 • Ενυδατικές
 • Καταπραϋντικές
 • Αναπλαστικές

Δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας χωρίς να φράσσει τους πόρους του δέρματος, επιτρέποντας την άδηλη αναπνοή και αποτρέποντας την αφυδάτωση.