Πρόπολη

Αρχική/Πρόπολη
Πρόπολη 2019-07-21T21:11:02+00:00

Το θαύμα των μελισσών

IMG_5688

Ακατέργαστη πρόπολη στη μορφή που συλλέγεται

 

 

Η ma.beez διαθέτει πρόπολη:

α) υψηλής καθαρότητας, σε συσκευασία των 50 τεμαχίων, σε μορφή ταμπλέτας για κατάποση και γυναικολογική χρήση

β) σε βάμμα των 20ml, για τοπικές εφαρμογές, γαργάρες και κατάποση. (πυκνός διάλυμα 40% V/V σε καθαρό οινόπνευμα)

Η χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς λόγους ήταν διαδεδομένη σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Σήμερα δεν υπάρχει η πληροφόρηση που τους αξίζει σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κι ούτε γίνεται η εκμετάλλευση τους σε μεγάλο βαθμό, ειδικότερα στη χώρα μας, παρόλο που ζούμε σε ένα βοτανικό παράδεισο.

Ιδιότητες της Πρόπολης

Η αντιβακτηριακή δράση της Πρόπολης

Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων. Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό (side effects).

Η πρόπολη δρα προφυλακτικά απέναντι στο σταφυλόκοκκο και τον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας.

Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά

και πολλά φλαβινοειδή είναι μερικές από τις ουσίες που δίνουν στην πρόπολη τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική και τα φλαβινοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα για αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του έρπη, και των αδενοιών είναι πλήρως αποδεκτή. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος η πρόπολη έχει προφυλακτική δράση στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και στον έρπη ζωστήρα.

Η αντιμυκητιακή δράση

Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Η χρήση της στη δερματολογία και την κοσμητολογία στοχεύει στη διασφάλιση του λαμπερού και στιλπνού δέρματος εξαιτίας του περιορισμού των μυκητιάσεων από  candida και μικροσπόριο. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, που είναι απαραίτητα κύτταρα για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.

Η επουλωτική δράση

Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχον αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβινοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

Η αναισθητική δράση

Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) για αυτό χρησιμοποιείται και ως τοπικό αναισθητικό (π.χ. τσιμπήματα εντόμων).

Η αντιπαρασιτική δράση

Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης κάποιων πρωτεϊνών  τους.

Η αντιφλεγμονώδης δράση

Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

Ταμπλέτες Πρόπολης

Κατάποση:

 • 1 κομματάκι κάθε μέρα με άδειο στομάχι για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού
 • Μαζί με τη λήψη αντιβίωσης για εξουδετέρωση των παρενεργειών
 • 1 κομματάκι τη μέρα δρα στη χλωρίδα του εντέρου για θεραπεία εκκολπωμάτων και φλεγμονών
 • 1 κομματάκι τη μέρα για τη θεραπεία του έλκους του δωδεκαδακτύλου.

Μάσηση:

 • Για την θεραπεία της ουλίτιδας. Επειδή είναι κολλώδης, αν η μάσηση είναι δυσάρεστη, μπορείτε να την κρατήσετε 5’ – 10’ στο στόμα σαν καραμέλα ώστε να αναμειχθούν τα συστατικά της με το σάλιο και στη συνέχεια να την καταπιείτε.

Ενδοκολπική χρήση:

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ

 • Μυκητιάσεις και κολπίτιδες γενικά. Συνεχίστε τη θεραπεία έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν εντελώς. Τοποθετείστε το δισκίο με καθαρά χέρια όσο πιο βαθιά μπορείτε πριν τη βραδινή κατάκλιση. Δεν διαλύεται και δεν απορροφάται όπως τα φάρμακα. Ενεργεί άμεσα σε επαφή με τον βλεννογόνο του κόλπου.
 • Ενδέχεται να πέσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και αν συμβεί πριν περάσουν 12 ώρες αντικαταστήσετε το.
 • Μπορείτε να αφήσετε το ίδιο δισκίο μέσα στον κόλπο για περισσότερες από μία μέρες. Βάλτε καινούργιο αν τα συμπτώματα εξακολουθούν.
 • Η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες και δεν αλλοιώνει το pH του κόλπου.

Βάμμα Πρόπολης

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ: Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Επίσης:

 • Μία σταγόνα πάνω στον επιχείλιο έρπη είναι αρκετή
 • Στον έρπη ζωστήρα
 • Στα ούλα για ουλίτιδες
 • Σε άφθες και φλεγμονές του στόματος
 • Σε ονυχομυκητιάσεις.
 • Γαργάρες σε μισό φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό για τον πονόλαιμο και κατόπιν κατάποση (5-10 σταγόνες για παιδιά έως 12 ετών. 10-20 σταγόνες για ενήλικες)
 • Πάνω σε ανοιχτές πληγές και εγκαύματα
 • Στυπτικό (σταματά την αιμορραγία)