Μέλι

Αρχική/Μέλι
Μέλι 2017-06-07T18:53:47+00:00

2

Το μέλι είναι ακατέργαστο προϊόν μιας επίπονης φυσικοχημικής διαδικασίας και μια πλήρης τροφή. Μόνο 23 θερμίδες (κουταλάκι του τσαγιού) χωρίς αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη. Αν και δεν είναι κύρια πηγή βιταμινών είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Η χημική σύνθεση μελιού είναι:

  • Υδατάνθρακες
  • Νερό
  • Οργανικά οξέα
  • Ένζυμα
  • Πρωτεΐνες
  • Μεταλλικά και άλλα στοιχεία
  • Λιπίδια
  • Βιταμίνες
  • Πτητικά συστατικά
  • Συστατικά που επηρεάζουν το χρώμα
  • Υδρόξυ-μέθυλο-φουρφουράλη
  • Άλλα συστατικά (κόκκοι γύρης, κομματάκια κεριού)

1

Οι κυριότερες κατηγορίες αμιγών Ελληνικών μελιών

Μέλια μελιτώματος : Πεύκο, Έλατο, Βελανιδιά

Ανθόμελα : Θυμάρι, Καστανιά, Πορτοκαλιά, Ερείκη, Βαμβάκι, Ηλίανθος, κλπ.

Πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία είναι τα δασόμελα.

vaza

Η ma.beez παράγει κυρίως πευκόμελο άλλα και ανθόμελα (από αγριολούλουδα, ερείκη (σουσούρα), πολύκομπο κ.α. Τα μελίσσια μας μετακινούνται από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο σε διάφορες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Το πευκόμελο περιέχει:

  • Υψηλή συγκέντρωση τέφρας
  • Υψηλό pH
  • Χαμηλά ανάγοντα ζάχαρα
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε σουκρόζη
  • Αργή κρυστάλωση

Παράγεται: Χαλκιδική, Θάσο, Εύβοια, Σκόπελο, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κρήτη.

Η βιολογική αξία του μελιού εξαρτάται από την βοτανική του προέλευση και επηρεάζεται σημαντικά από τις συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και διατήρηση του προϊόντος:

  • Διαιτητική αξία
  • Φαρμακευτική και θεραπευτική δράση
  • Βακτηριοστατική δράση
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Θερμιδική αξία

Το μέλι πλεονεκτεί της ζάχαρης ως γλυκαντική ουσία διότι είναι ανεπεξέργαστο φυσικό προϊον και η περιεχόμενη σε αυτό φρουκτόζη απορροφάται γρηγορότερα από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλεί γλυκοζυλίωση.

  • Ελάττωση του ολικού αριθμού μικροβίων του εντέρου
  • Ανακούφιση από αλλεργίες
  • Περιεκτικότητα συστατικά με αντικαρκινική δράση
  • Επιτάχυνση της απορρόφησης του οινοπνεύματος
  • Αντιμετώπιση της βρεφικής γαστρεντερίτιδας
  • Αντιμετώπιση εγκαυμάτων και χρόνιων ή μολυσματικών πληγών
  • Προστασία από αρτηριοσκλήρυνση και στομαχοεντερικές παθήσεις
  • Ευεργετική επίδραση στην καρδιά
Είδος μελιούΘερμίδες kcal/kg (Μέσος όρος)
Πευκόμελο3080
Έλατο3422
Θυμάρι3515
Βαμβάκι3300
Πορτοκάλι3299
Ηλίανθος3755
Ερείκη3521

Η βακτηριοσταρική δράση του μελιού οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς και σε άλλες ενώσεις, όπως καρβοξυλικά οξέα και διαφέρει μεταξύ μελιών διαφορετικής φυτικής προέλευσης. Επηρεάζεται δε από τη θερμοκρασία επεξεργασίας και το φως.
Υψηλή βακτηριοκτόνο δράση εμφανίζει το μέλι πεύκου, βαμβακιού, ελάτης, καστανιάς και του ευκαλύπτου.

  • Περιέχει ουσίες (α-τοκοφερόλη, ασκορβικό οξύ, β-καροτίνη, υπεροξειδάση, καταλάση) που δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσω του μηχανισμού ελέγχου των ελευθέρων ριζών
  • Διαφέρει στα μέλια ανάλογα με τη βοτανική τους προέλευση