Γύρη

Αρχική/Γύρη
Γύρη 2017-06-07T19:10:04+00:00

IMG_20160508_134130101

H Γύρη των Μελισσών δεν είναι απλώς η γύρη των λουλουδιών αυτούσια. Είναι επεξεργασμένη με τις αδενικές εκκρίσεις των μελισσών κι αυτό κάνει τη διαφορά. Τα ένζυμα των μελισσών, άλλωστε, με τα οποία είναι εμπλουτισμένα όλα τα προϊόντα της κυψέλης είναι ο λόγος που τα κάνει πολύτιμα.

Οι κάτοικοι της αρχαίας Κίνας, της Περσίας και της Αιγύπτου έχουν χρησιμοποιήσει τη γύρη ως τρόφιμο όπως έχει φανεί από αρχαιολογικά ευρήματα, όμως το σχεδόν ακατόρθωτο της συλλογής της, έως πρόσφατα, δεν έκανε πλατιά γνωστές τις θρεπτικές της ιδιότητες.

60 περίπου χρόνια πριν ο Σουηδός βιολόγος και μελισσοκόμος Gosta Carlsson εφηύρε την γυρεοπαγίδα

και μετά από έρευνες που έκανε σχετικά με μια ομάδα Ρώσων μελισσοκόμων που κατανάλωναν γύρη επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η γύρη των μελισσών έχει εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.

IMG_5960

Η ma.beez προτιμά τους κόκκους φρέσκιας γύρης, το ανεπεξέργαστο δηλαδή προϊόν της κυψέλης το οποίο καταψύχεται αμέσως. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η θρεπτική αξία της.
Γύρη με ευρύ φάσμα χρωμάτων σημαίνει ποικιλία από φυτικές πηγές και ως εκ τούτου περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Για καλύτερη απορρόφηση διαλύστε την σε χυμούς φρούτων ή σε νερό με μέλι ή και λεμόνι. Καλό είναι ακόμη να προτιμάτε γύρη από παραγωγούς που γνωρίζετε ότι τη συλλέγουν από μελίσσια τα οποία τουλάχιστον κατά την περίοδο συλλογής βρίσκονται μακριά από καλλιέργειες όπου γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων.

IMG_3527

Αναμεμειγμένη με αδενικές εκκρίσεις των μελισσών, περιέχει :

  • 20 αμινοξέα
  • 13 βιταμίνες – μεταξύ αυτών βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτένια (πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α και «εκκαθαριστές» ελευθέρων ριζών)
  • νικοτινικό οξύ (νικοτιναμίδιο)
  • ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
  • ρετινόλη (βιταμίνη Α)
  • τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε)
  • 28 μεταλλικά και ανόργανα στοιχεία – με αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, χαλκού καθώς κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο
  • πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα
Θεωρείται πολύτιμη για την μακροζωία και το ευ ζην. Είναι απαραίτητη στους χορτοφάγους. Μπορούν να την καταναλώσουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη των λουλουδιών (οι αλλεργίες αυτές προκαλούνται από φυτά που επικονιάζονται με τον άνεμο). Τα τελευταία χρόνια, η γύρη των μελισσών χρησιμοποιείται και για υποευαισθητοποίηση των ατόμων αυτών.

Ωστόσο όλοι όσοι πρόκειται να καταναλώσουν γύρη και πρόπολη για πρώτη φορά καλό είναι να ξεκινήσουν με μικρές ποσότητες ώστε να αποκλείσουν την περίπτωση των σπάνιων αλλεργιών σε προϊόντα της κυψέλης. Mπορεί κανείς να βρει τη γύρη μελισσών σε μορφή συμπληρωμάτων διαθέσιμα σε κάψουλες, δισκία, κόκκους, σκόνη, και σε υγρή μορφή.